Utvinning av gull

GullgravingI denne artikkelen vil vi se litt nærmere på hvordan man faktisk utvinner gull slik at vi kan lage smykker, ringer og armbånd for eksempel. Utvinning av gull er noe som har foregått i mange år og det har selvfølgelig endret seg over tid hvordan vi mennesker har gjennomført nettopp denne oppgaven. Den eldste metoden er gullvasking som mange sikkert kjenner til. Da har man en form for sil hvor man leter etter og finner frem gullet fra naturen. Dersom vi ser på den industrielle utvinningen av gull så benytter de noe som kalles cyanidmetoden. Dette stoffet benyttes for av man skal kunne ekstrahere små korn av gull man kanskje ikke ville fått tak i på noen annen måte. Det blir behandlet med dette stoffet og deretter gjennomføres en gjennomblåsning av oksygen. Ved å gjøre dette kan man få separert gullet på en riktig måte.

Mer miljøvennlig

Der senere årene så har noen ved en tilfeldighet funnet en ny og mer miljøvennlig måte å utvinne gull på. Dette skjedde i et laboratoriet hvor forskere nærmest ramlet over dette. Den nye metoden gjør at man kan benytte et biprodukt fra maisstivelse i stedet for cyanidmetoden som er det mest utbredte over hele verden.

Det var i Illinois ved Northwestern University at denne nye metoden ble oppdaget ved et uhell. Det er da ikke nødvendig å benytte cyanid men et mer uskyldig stoff, nemlig sukker. Når gullet kommer i kontakt med denne stivelsen så skjer det en kjemisk reaksjon. Blandingen som blir fremstilt vil da langsomt begynne å størkne. Når det da har størknet så er det ganske så lett å utvinne gullet fra det som da har blitt et fast stoff. Når forskerne falt over dette så startet de å teste seg frem for å vinne den sukkerformen som ville fungere best for å utvinne gull på denne måten. De gjenskapte det de gjorde første gangen og prøvde med mange forskjellige sukkertyper. Når de var ferdig så kom de frem til at det var alphacyclodextrin som var den sukkertypen som fungerte best for nettopp dette formålet.

Nå skal det sies at det er en noe mer komplisert prosess enn det er å bruke cyanid, men det er mye mer miljøvennlig. Det er ikke bare at det er bedre for miljøet som er et pluss ved å benytte denne metoden. Det er faktisk billigere å jobbe med samt at det er mer ufarlig for de som skal gjøre selve jobben. De tror at det vil være mulig å benytte den samme metoden når det gjelder utvinning av platina, palladium og andre edle metaller. Dette kan rett og slett bli en ny og miljøvennlig måte som kan spare jorden vår for miljøfarlige stoffer. Det er nemlig slik at det er negativt dersom cyanid trekker seg ned i jorden. Dette stoffet er jo rett og slett gift som blant annet kan kjennes igjen fra spionfilmer og lignende. Dermed bør alle som utvinner edle metaller benytte denne metoden slik at vi tar vare på den ene jorden vi har.